Joi, 18.Oct.2018, 17:12:43
Bine aţi venit Vizitator | RSS

Şcoala Gimnazială Specială „Sfântul Stelian” Rădăuţi

Categoriile secţiunii
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 38
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Catalog de articole

Principală » Articole » Articolele mele

Articolul din ziarul Monitorul de Suceava din 19 septembrie 2013

O şcoală din Rădăuţi a fost desemnată de Ministerul Educaţiei „cea mai puţin exigentă” unitate gimnazială din ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre problemele cu care se confruntă învăţământul gimnazial, semnalată recent de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), este diferenţa dintre notarea la clasă, pe parcursul claselor V-VIII, şi notarea la Evaluarea Națională, de la sfârșitul clasei a VIII-a.

Cu alte cuvinte, elevii sunt genii la clase, însă mediocri la examenul de final de ciclu gimnazial.

În această situaţie se află şi 63 de şcoli gimnaziale din judeţ, acolo unde diferenţa dintre media notelor din gimnaziu şi media notelor de la Evaluarea Naţională depăşeşte 2,16 puncte, atât cât este diferenţa medie pe ţară.

Într-un document publicat de MEN, Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Stelian” Rădăuţi apare cu o diferenţă dintre cele două medii de 7,11 puncte. În cazul acestei unităţi, media notelor de la Evaluarea Naţională este de 1,66, în vreme ce media notelor din clasele V-VIII este de 8,77. Într-unclasament întocmit de Ministerul Educaţiei - Top 50 al celor mai puțin exigente 50 de școli din ţară, pe neonorantul loc I este Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Stelian” Rădăuţi. Aceasta este singura unitate din judeţ inclusă în această ierarhie.

O diferenţă mare între cele două medii (4,17 puncte) se întâlneşte şi în cazul Şcolii Gimnaziale Văleni, unitate unde media notelor de la examenul de Evaluare Naţională este de 4,02, iar media notelor din gimnaziu este de 8,24.

Lista este completată de Şcoala Gimnazială Gulia (cu o diferenţă între cele două medii de 3,76 de puncte), Şcoala Gimnazială Mihăileşti (3,60 de puncte), şcolile gimnaziale din Plăvălari, Feteşti, Gura Solcii, Siliştea, Budeni, Horodniceni, Liceul cu Program Sportiv Suceava etc.

De precizat este faptul că o parte dintre aceste şcoli au avut un număr mic de absolvenţi de clasa a VIII-a, în 2013, unele chiar sub 10.

Oficialii ministerului de resort spun că aceste diferenţe mari pot indica lipsă de exigență la clasă, ușurință în acordarea notelor mari, fapt ce dăunează elevilor care, în acest fel, nu-şi cunosc nivelul real de cunoştinţe.

 

Unităţile au intrat în vizorul Inspectoratului Şcolar Judeţean

Potrivit prof. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ), „IŞJ are misiunea de a monitoriza fiecare unitate de învățământ unde diferenţa dintre cele două medii este mai mare de două puncte”. La nivelul IŞJ şi la nivelul fiecărei şcoli vor fi realizate planuri, sub coordonarea ministerului, pentru creşterea ratei de promovare, pentru creşterea mediilor din cei patru ani şi a mediilor din evaluarea finală, precum şi pentru reducerea acestei diferenţe de notare.

Conducerea fiecărei şcoli va fi evaluată, începând din anul școlar 2013-2014, în funcţie de cât de bine reuşeşte să îmbunătăţească aceşti indicatori.

 

Modificări ale formulei de admitere la liceu

Pentru anul 2014, media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% pentru admiterea la liceu, iar media generală V-VIII va conta în proporţie de 25%. Ministerul de resort justifică decizia prin faptul că există prea multe diferenţe între cele două medii.

„În condiţiile în care, la nivel naţional, diferenţa dintre cele două tipuri de notare este de 2,16 puncte, mai mare în cazul mediilor din cei patru ani de studiu, considerăm că examenele din cadrul Evaluării Naționale arată o imagine mai obiectivă a pregătirii elevilor”, spun oficialii MEN.

Aceştia mai menţionează că în multe unităţi de învăţământ exigenţa în notarea şi evaluarea continuă este mai redusă decât la Evaluarea Naţională.

 

Ministerul spune că Şcoala din Ulma e cea mai exigentă din judeţ

Ministerul Educaţiei a realizat un top al celor mai exigente 50 de şcoli din România, clasament realizat pe baza diferenţei dintre media de la Evaluarea Naţională şi media notelor din gimnaziu.

Potrivit ierarhiei, diferenţa cea mai mică se regăseşte la Şcoala Gimnazială Ulma, unitatea clasându-se pe locul trei la nivel naţional. Media notelor din gimnaziu a absolvenţilor a fost de 8,77, în vreme ce media notelor de la Evaluarea Naţională este de 8,91, fapt ce potrivit MEN indică„exigență pe parcursul anului școlar și corelarea notelor cu nivelul real al elevilor”.

Următoarea în top este Şcoala Gimnazială Plopeni (locul 16), acestea fiind singurele unităţi incluse în clasament. La şcoala din Plopeni, media notelor din gimnaziu a fost de 8,80, iar media notelor de la Evaluarea Naţională a fost de 8,82. Şcolile din Ulma şi Plopeni sunt singurele din judeţ unde notele de la Evaluarea Naţională au fost mai bune decât mediile din timpul gimnaziului.

Scoruri bune au obţinut şi Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi (diferenţă de 0,18 puncte) şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” (diferenţă de 0,22 puncte).  

Categorie: Articolele mele | Adăugat de: killy (14.Mar.2014)
Vizualizări: 315 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Formularul pentru autentificare
Căutare

Copyright MyCorp © 2018
Creator de site-uri gratuite — uCoz